ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ «ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ»

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ «ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ»

Η κοινωνία μας χρειάζεται ελπίδα. Το πολιτικό και οικονομικό σύστημα παρά την τραγωδία που ζει η χώρα, δεν επιθυμεί καμμία ουσιαστική αλλαγή. Είναι όμως απόλυτα αναγκαίο να γίνουν άμεσα οι μεγάλες τομές που διασφαλίζουν το μέλλον του ελληνικού λαού σε συνθήκες ευημερίας και αξιοπρέπειας.
community1-300x225Είναι φανερό ότι πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης που θα της δώσει τα μέσα να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση που ζούμε. Η κρίση αυτή είναι γενικευμένη, είναι συστημική και τα αίτιά της είναι ταυτόχρονα ηθικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Γι αυτό η υπέρβασή της προϋποθέτει την ύπαρξη ενός φιλόδοξου προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης. Αυτό πρέπει να αρχίσει από την πολιτική, να μεταμορφώσει το κράτος, να διαπεράσει την οικονομία, να πείσει την κοινωνία και ειδικότερα τη νέα γενιά.
Το κλειδί συνεπώς των εξελίξεων και η λύση των πολύπλοκων προβλημάτων της χώρας βρίσκεται στην πολιτική. Προϋπόθεση για μια ριζική αλλαγή είναι η σύλληψη και η επεξεργασία μιας πρότασης για το μέλλον, που θα δώσει στην Ελλάδα ένα δυναμικό και δημιουργικό ρόλο, στο συνεχώς εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τοπίο. Η εμπέδωση αρχών και αξιών και η αλλαγή νοοτροπίας όλων μας και βεβαίως η αλλαγή λειτουργίας του κράτους, είναι βασικές προϋποθέσεις εθνικής ανάτασης. Σήμερα όλοι οι τομείς της δημόσιας ζωής πάσχουν. Η κρίση κατέδειξε ότι η ελληνική οικονομία έχει περιορισμένη παραγωγική βάση και στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση. Το παλιό σύστημα ευνοoύσε κυρίως τις εισαγωγές αγαθών και τα συμφέροντα του εγχώριου παρασιτισμού, ταυτίστηκε με τις δυνάμεις της παρακμής και δημιούργησε ένα σύστημα κατασπατάλησης του εθνικού πλούτου. Για να υπερβούμε το σημερινό αδιέξοδο χρειάζεται επανασχεδιασμός όλων των δημοσίων πολιτικών και αναδιάταξη των δυνάμεων της χώρας με στόχο την ενίσχυση της ενδογενούς παραγωγής.
Η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και επτά χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι λάθος και οι συνέπειές της είναι καταστροφικές.  Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα μια νέα πολιτική ηγεσία και ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Το νέο κίνημα πρέπει να εκφράσει με καθαρό λόγο και μέτρα τους στόχους της επόμενης μέρας. Χρειαζόμαστε σήμερα μια οργανωμένη δημόσια διοίκηση κι ένα οικονομικό σύστημα που στοχεύει στην παραγωγή προϊόντων και των υπηρεσιών ποιότητας. Επίκεντρο της προσπάθειας θα είναι η πραγματική οικονομία της χώρας και ειδικότερα η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση των προϊόντων με σύγχρονα μέσα και με στόχο την κάλυψη της εθνικής αγοράς και την τόνωση των εξαγωγών.
Για να γίνει η υπέρβαση η χώρα χρειάζεται ένα νέο Πολίτευμα, με αφετηρία ένα νέο Σύνταγμα. Το πολίτευμα που προτείνουμε είναι αυτό της Προεδρικής Δημοκρατίας. Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα πολιτική κίνηση που να αποσκοπεί στη διασφάλιση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δημοκρατίας, να πρεσβεύει και να εφαρμόζει τις αρχές και αξίες του κράτους δικαίου και να αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου που θα στηρίζεται στα ισχυρά φυσικά, ιστορικά, γεωστρατηγικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Να εκφράζει μια Ελλάδα που δημιουργεί, που συμμετέχει ενεργά με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, που είναι περήφανη για τις πράξεις της, μια Πολιτεία που προβάλλει σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη. Να θέλει μια Ευρώπη που τηρεί αρχές και αξίες και που θα πρωτοστατήσει υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης που προωθεί την ισότιμη ανάπτυξη των μελών της και εφαρμόζει τις αρχές της αλληλεγγύης, της κοινοτικής προτίμησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σε αυτό το νέο, δυναμικό πολιτικό κίνημα θα πρέπει  να συμμετάσχουν πρόσωπα και συλλογικές κινήσεις, δίκτυα πολιτών και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που κινούνται και δέχονται τις βασικές αρχές του τριπτύχου:Δημιουργική κοινωνία, παραγωγική οικονομία, ενεργός δημοκρατία, υπεύθυνοι πολιτικοί και πολίτες.

Ηρθε η ώρα για μια ριζική αλλαγή, για ένα νέο πολιτικό σύστημα που εγγυάται μια ελληνική Πολιτεία Αξιοπρέπειας και μια Δημοκρατία Ανθρωπιάς.