Η ελπίδα του πολιτισμού

Αθανάσιος Θεωδωράκηςτου Αθανασίου Θεοδωράκη,
πολιτικού επιστήμονα

Σε μια εποχή γενικής αμηχανίας είναι ενθαρρυντικό το ότι υπάρχουν δραστήριοι καλλιτέχνες και δημιουργοί που δίνουν ελπίδα. Με όπλο τον πολιτισμό, ο διάσημος έλληνας καλλιτέχνης Μάριος Φραγκούλης, διατυπώνει την δική του οπτική και μας αποκαλύπτει νέες οδούς. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα  «Ελευθερία» της Λάρισας (10 Σεπτ. 2013) ο καλλιτέχνης προτείνει μια διέξοδο, μια άλλη προοπτική που έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό. Η σύνδεση του πολιτσιμού με τις δημιουργικές βιομηχανίες μπορεί να αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να τοποθετήσει τη χώρα μας στην κορυφή των προηγμένων χωρών.

Ετσι, πέρα από την οικονομία, τα Μνημόνια, τη θλίψη των δημοσιονομικών μεγεθών, το απύθμενο δημόσιο χρέος κλπ, βλέπουμε ότι οι καλλιτέχνες ξερουν να εκτιμούν και να αναδεινκύουν τις αξίες του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού. Σε αντίθεση με τις απίστευτες προτάσεις της κας Ρεπούση περί περιορισμού διδασκαλίας της ελληννικής γλώσσας, γλώσσας-φορέα του ελληνικού πολιτισμού και μητέρας των σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών, υπάρχουν προτάσεις που στηρίζουν τον τόπο, δίνουν ελπίδα στον πολίτη, ανάσα στη νέα γενιά.

Προσέξτε τί αναφέρει στη συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιογράφο κα Νατάσα Πολυγένη, ο έλληνας δημιουργός:

* «Πρόσφατα δηλώσατε ότι το μεγαλύτερό μας όπλο είναι ο πολιτισμός και μέσω αυτού θα μπορέσουμε να βγούμε από τη δύσκολη θέση στην οποία είμαστε. Το θέμα όμως είναι να πειστούν και οι κυβερνώντες γι’ αυτό. Θεωρείτε ότι έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

– Ο πολιτισμός μας, πέραν από το τι προσφέρει σε εμάς και στην ψυχή μας, αποτελεί και έναν από τους ελάχιστους δυνατούς καθρέφτες της εικόνας μας στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και πιστεύω πως η δύναμη της Ελλάδας, πέρα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία, βρίσκεται στον πολιτισμό και κυρίως στην ικανότητά μας να τον στηρίξουμε και να τον εξάγουμε.

Δυστυχώς δεν βλέπω να γίνονται αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς λόγω κρίσης, ο πολιτισμός είναι ο πρώτος που περικόπτεται. Ο πολιτισμός δεν κοστολογείται. Καταλαβαίνω ότι για πολλούς μπορεί να μοιάζει πολυτέλεια, η αλήθεια είναι όμως ότι πρόκειται για ανάγκη.

* Πώς ονειρεύεστε την Ελλάδα του αύριο;

– Ονειρεύομαι μία Ελλάδα δυνατή και αυτόνομη. Μία Ελλάδα που πατάει γερά στα πόδια της χωρίς αυταπάτες και ψευδείς ελπίδες. Ονειρεύομαι μία Ελλάδα όπου τα νέα παιδιά έχουν ξανά όνειρα, στόχους και ελπίδα και εμείς είμαστε σε θέση να τους προσφέρουμε παιδεία και φτερά. Τέλος, ονειρεύομαι τη χώρα μας λαμπερή, με πολίτες ισάξιους απέναντι στο νομό, απαλλαγμένους από φόβο, ρατσισμό και αδικία. Αγάπη, Δημοκρατία, Πολιτισμό και Παιδεία. Λόγο, Έργο, Νόημα!»

Λόγια και σκέψεις πέρα των τετριμμένων, πέραν των συνηθισμένων κλισέ, τοποθετήσεις ειλικρινείς και συγκινητικές. Ευχαριστούμε κύριε Φραγκούλη, μας χρειάζεται ελπίδα, δύναμη και ο πολιτισμός μας έχει όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε σήμερα. Εχει μέτρο, ανθρωπιά, αξίες, γλώσσα, γραμματεία, ιστορία, τέχνες, όλα όσα χρειάζεται σήμερα η κλονισμένη κοινωνία. Η οποία πίστεψε στην παντοδυναμία της οικονομίας και της κατανάλωσης και είναι ορφανή από αξίες και μέλλον.

Ευχαριστούμε.