Ευρωπαϊκή Δημοκρατία

27 Δεκ. 2013

 

«Ευρωπαϊκή Δημοκρατία»

 

Ενόψει των ευρωεκλογών του Μαίου 2014, θα έπρεπε να εξετασθεί η σκοπιμότητα δημιουργίας ενός κόμματος ειδικού σκοπού. Εννοώ  ενός  κόμματος  που θα έχει ως σκοπό την επεξεργασία μιας  συνεκτικής πρότασης για το σύνολο των πολιτικών της ΕΕ. Στόχος θα είναι η διατύπωση μιας άλλης πολιτικής για την υπέρβαση της βαθιάς, συστημικής κρίσης που ζούμε.

Στη λογική αυτή, κρίση της ευρωζώνης, οικονομική πολιτική, επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη, διαρθρωτικά ταμεία, εξωτερικές σχέσεις, κοινές πολιτικές και θεσμικά, πολιτικά ζητήματα, με δυό λόγια όλα τα μεγάλα θέματα της ΕΕ, θα εξετασθούν μέσα από την εμπειρία της οικονομικής κρίσης. Η διατύπωση της νέας πρότασης θα αφορά τόσο τους έλληνες,  όσο και όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η συγκυρία είναι όντως ενδιαφέρουσα, η κρίση είναι βαθιά, διαρκεί  και αναδεικνύει καθημερινά τα αδιέξοδα των υφισταμένων εθνικών και κοινοτικών πολιτικών, οι πολίτες αναμένουν πρόταση που να έχει πανευρωπαϊκό και όχι μόνο στενό, εθνικό ενδιαφέρον. Ωστόσο ο συσχετισμός των εθνικών εμπειριών και των νέων ευρωπαϊκών στόχων είναι βασική προϋπόθεση για την τόνωση του ενδιαφέροντος των πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών.

Ενα νέο, δυναμικό ελληνικό κόμμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού, έλληνες ευρωβουλευτές με άποψη και ευρωπαϊκή ατζέντα, πολιτική με προτάσεις που αφορούν το σύνολο των δημοσίων πολιτικών της ΕΕ. Αυτό πρέπει να είναι το στοίχημα των επόμενων ευρωεκλογών και όχι η επανάληψη μιας ακόμα ανούσιας εκλογικής αναμέτρησης με στενά κομματικά κριτήρια.

Αφού το μέλλον της Ελλάδας είναι στενά συνδεδεμένο με το μέλλον της Ευρώπης, ιδού η νέα πρόκληση: Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, μια ΕΕ με ένα νέο ρόλο, μια πολιτική με επίκεντρο τον πολίτη, τον άνθρωπο.

 

Αθανάσιος Θεοδωράκης

πολιτικός επιστήμονας,

πρώην Αν. ΓΔ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής