Βιογραφικό

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αθανάσιος  Δ. Θεοδωράκης

Αθανάσιος Θεοδωράκης

Αθανάσιος Θεοδωράκης

Γεννήθηκε το 1953, στα Γεράνεια Ελασσόνας. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο γιούς.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου  Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες  (DEA) του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Ασχολείται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ειδικότερα με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. από το 1981. Υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Υποθέσεων (1994 -1995) και ΓΔ της ΥΔΑΣ (2010-1012) στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Από το 1995 μέχρι το 2007 διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αρμοδιότητα σε θέματα διεθνούς ανάπτυξης και στις σχέσεις της ΕΕ με τις αναπτυσσόμενες  χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ). Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, εκπροσώπησε την ΕΕ σε πολλές διαπραγματεύσεις και διασκέψεις (OHE,  OOΣΑ, G/8, κλπ) για θέματα διεθνούς συνεργασίας και συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση της κοινοτικής πολιτικής στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε θέματα διεθνούς αναπτυξιακής πολιτικής, τοπικής ανάπτυξης, εξέλιξης των σύγχρονων πολιτικών θεσμών (κόμματα και κοινοβούλιο) και ευρωπαϊκού προβληματισμού. Ιδρυσε την “Κοινοβουλευτική Επιθεώρηση”. Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (www.neopolitevma.gr)

Κυκλοφορούν τα βιβλία του:

  • « Το επόμενο βήμα της πολιτικής. Η προεδρική δημοκρατία », εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2011
  • « Πίσω στο χωριό…Η απάντηση στην κρίση είναι η αγροτική παραγωγή », εκδόσεις    Α. Α. Λιβάνη, 2012
  •  «Εξαιρετικώς επείγον. Πολιτεία και Δημοκρατία ανθρωπιάς», εκδόσεις Μανιφέστο, 2012

Γνωρίζει γαλλικά και αγγλικά.